Què hem de fer al Treball de Síntesi?

Aquest any el Treball de Síntesi serà una mica diferent. El tema és l'AIGUA, sobre tot amb relació amb el RIU, que coneixerem en profunditat en diverses sortides que farem els dies 14 i 15 de juny. Què heu de fer exactament?
Primer, fer grups treball de 5 persones, de qualsevol classe. Heu de busca un pseudònim pel grup que estigui relacionat amb l'aigua i el riu (per exemple, "Equip Ebre" o "Equip Aigua Clara") i inscriure aquest pseudònim i els integrants del grup a l'entrada "Els grups de El riu és viu".

En segon lloc, distribuir les tasques que fareu durant les sortides dels dies 14 i 15 entre els membres del grup. Heu de pendre notes de les explicacions, fer fotografies del recorregut i escriure un diari de tots els fets que farem durant tots dos dies. A més, llegiu en aquest "blog" les activitats que haureu de fer per poder recollir les dades que us interessin.

Seguidament, el dia 16 de juny heu de fer les activitats.

Per últim, el dia 17 haureu de presentar els resultats de les vostres recerques.
Bé, esperem que aprengueu molt i que, a més, sigui divertit. Molta sort... i ànim!

divendres, 10 de juny del 2011

El control de l'aigua del riu


Al nostre país devem als romans un dels principals impulsos en el subministrament d’aigua potable. La ciència de la conducció d’aigües es desenvolupa en el món hel·lènic, entre els segles IV i I aC i en destaquen obres d’enginyeria com les d’Arquimides de Siracusa. Tarragona (la Tarraco romana) és sens dubte una de les ciutats on més obres públiques relacionades amb el subministrament i ús de l’aigua podem trobar. Tenim:
  • canals,
  • aqüeductes
  • distribuïdors
  • conduccions
  • fonts
  • nimfeus
  • cisternes,
  • i, en aquest cas, d’evacuació, clavegueres.


Durant l’Edat Mitjana foren els pous i les fonts naturals les principals fonts de subministrament. L’anomenat “privilegi de les aigües” que atorgaven els reis foren cabdals per a moltes poblacions.

Cerqueu en un diccionari o enciclopèdia (podeu fer servir la Viquipèdia o el Diccionari de l'Institut d'Estudis Catalans) les definicions dels termes en negreta i il·lustreu-les amb fotografies d'exemple, si pot ser, de llocs catalans. Mireu l'exemple amb la pauraula "pont", que passa sobre el nostre riu:

Pont romà d'Oix  (Girona)
pont 
m. [LC] [OP] Construcció sobre la qual una via de comunicació salva una depressió o un obstacle, o creua una altra via de comunicació a un nivell inferior. Un pont de pedra, de ferro. Les arcades d’un pont. Pont suspès, penjant. Pont llevadís. Pont giratori. Pont grua.  

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada